Je wilt een horecabedrijf beginnen? Dan is het bij het zoeken handig om te weten wat je eigenlijk koopt.

Wat koop je als je een horecabedrijf koopt?

Om de vraag wat je eigenlijk koopt te beantwoorden, moeten we een paar vragen bij langs lopen. Koop je het onroerend goed of huur je het onroerend goed? Koop je de inventaris of huur je de inventaris? En koop je de “Goodwill” of huur je de “Goodwill”?

Wat is Inventaris & Goodwill?

Inventaris & Goodwill wordt vaak in één adem genoemd. Maar wat is Inventaris en goodwill het eigenlijk? Inventaris & Goodwill is als het ware de overnamesom die je betaalt om de inventaris (o.a. meubilair en apparatuur) en goodwill (de goede naam) van een horecazaak over te nemen.

Wat onder inventaris wordt verstaan lijkt duidelijk. Het meubilair van het horecabedrijf bijvoorbeeld, het glaswerk en wellicht het servies. Soms behoort het keukenmeubilair, keukenapparatuur en de espressomachine ook tot de inventaris. Vaak is er een inventarislijst beschikbaar met alle inventaris die tot de overname behoort. Soms kan er ook over onderhandeld worden over wat er al dan niet wordt overgenomen. Daarmee kan de overnamesom hoger of lager worden dan de vraagprijs.

Goodwill is de goede naam van het bedrijf dat je overneemt. Dit is gebaseerd op het idee dat je met de overname ook de bestaande klanten (gasten) en bijbehorende omzet kunt overnemen. Als je zelf een compleet nieuw concept start, is de goodwill voor jou dus minder relevant.