Wanneer je je horecabedrijf verkoopt oftewel laat overnemen, zul je een overnameprijs moeten bepalen. Vaak wordt de overnameprijs aangeduid als INV/GW of GW/INV.

Hoe bereken je de overnameprijs? Dat leggen we je uit in dit artikel?

Om te beginnen: Wat betekent INV/GW?

INV/GW of GW/INV staat voor inventaris en goodwill. Op onze website vind je meer uitleg over inventaris en goodwill.

Maar hoe bereken je nu de overnameprijs voor jouw horecabedrijf?

De waarde van jouw bedrijf is zoals gezegd te berekenen is door de waarde van de goodwill en de waarde van de inventaris bij elkaar op te tellen. In dit artikel leggen we uit hoe je de waarde van de inventaris en de waarde van de goodwill kunt berekenen. We beginnen met de inventaris.

Waarde inventaris horeca bepalen?

Hoe je de waarde van de inventaris bepaald is relatief eenvoudig. Maak een lijst met over te nemen goederen die onderdeel zijn van de inventaris, waarvan jij de eigenaar bent. Dat kan meubilair zijn, maar ook keukenapparatuur of servies. Bepaal wat jij voor ieder onderdeel wilt hebben en tel deze zaken bij elkaar op. Uiteraard kun je met je overnamekandidaat onderhandelen over welke zaken wel en niet worden overgenomen.

Wil je je overnamekandidaat een logische verklaring geven voor de prijs van je inventaris? Bereken de prijs dan met een formule: afschrijving per jaar = (aanschafkosten – restwaarde) gedeeld door de vermoedelijke gebruiksduur.

Waarde goodwill bepalen?

Je kunt de waarde van de goodwill van het bedrijf op basis van de omzet berekenen. Voor het bepalenvan de goodwill van het horecabedrijf gelden verschillende vuisregels, bijvoorbeeld de volgenden: 4 tot 5 x de nettowinst van de horecazaak OF 0,75 tot 1,2 x de jaaromzet van de horecazaak.

Raadpleeg eventueel een horecamakelaar of horeca-adviseur voor het berekenen van de overnameprijs

Wil je zeker weten dat je goed zit? Schakel dan een horeca-adviseur aan- of verkoop- horecamakelaar in. Vergeet niet om je horecabedrijf te adverteren op onze website. Dat kun zelf doen of door je horecamakelaar laten doen.